Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

A Yo-Yo történelme

2016. 10. 01. 00:00:00
A Yo-Yo történelme

Tudtad, hogy a yo-yo-kat már az ókori görögök is ismerték? Ókori görög yo-yo

Ez a különleges játék komoly múltra tekint vissza, ám még komolyabb jövő áll előtte!
A játék származási helye valószínűleg Kína, azonban az első források nagyjából Kr.e. 500-ból maradtak fent, Görögországból.

Tudtad, hogy a yo-yo-kat már az ókori görögök is ismerték? Ókori görög yo-yo

Ez a különleges játék komoly múltra tekint vissza, ám még komolyabb jövő áll előtte!
A játék származási helye valószínűleg Kína, azonban az első források nagyjából Kr.e. 500-ból maradtak fent, Görögországból. Az ókori görög szokás szerint, ha egy fiatal elérte a megfelelő kort, yo-yo-ját felajánlotta valamelyik istennek, és törékeny anyaguk (égetett agyag) miatt valószínű, hogy elsődlegesen erre a célra készültek.

 

Lafayette generálisA yo-yo tényleg fegyver volt egykor?

Ez az általános tévhit a Fülöp-szigeteki vadászok miatt terjedt el. Az ott élő bennszülöttek ugyanis sokszor úgy vadásztak, hogy a fákon rejtőzve egy zsinórra kötött kővel ejtették el a vadat.
Ezzel egy időben érkezett a játék, valószínűleg Kínából a Fülöp-szigetekre, ezért hiszik sokan, hogy a yo-yo-t eredetileg fegyverként használták.
Ettől függetlenül sok hadvezér használta a yo-yo-t annak stresszcsillapító hatása miatt a 18. században, többek között maga Napóleon is!

 

A játék nevének eredete

A történelem során a yo-yo-t számtalan módon elnevezték a különböző országokban.
Franciaországban eleinte "l'emigrette"-nek hívták, mivel 17. Lajos a yo-yo-jával a kezében emigrált a lázongó országból. Később, amikor elért Párizsba már "joujou de Normandie" néven emlegették.
Angliában leginkább a francia "bandalore"-nak hívták, vagy esetleg "quiz" vagy "incroyable" néven.
Az USA-ban a yo-yo-t eredetileg "továbbfejlesztett bandalore" néven kezdték gyártani, ám később egy lap elnevezte yo-yo-nak egy filippínó játékokról szóló cikkében. Ez a Fülöp-szigeteken nagyjából azt jelenti, hogy "gyere-gyere", és az elnevezés a mai napig ráragadt a játékra.

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: programok