Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Az utolsó verseny - Interjú Evan Nagao-val

"Ki kell lépni a komfortzónámból, kockázatot vállalni, merésznek lenni és tanulni a kényelmetlen helyzetekből." -  Evan Nagao-val beszélgettünk.

 

Evan Nagao, 2018-as yo-yo világbajnok már több mint 20 éve gyakorolja a yo-yozás művészetét.
A Hawaii születésű játékos 2009-ben csatlakozott a YoYoFactory csapatához, azóta pedig a cég egyik legmeghatározóbb arca lett.
Idénre már hat szignós modellje jelent meg, saját webshopot nyitott, és rendszeresen utazik a YYF csapatával a világ minden tájára versenyezni,
és népszerűsíteni a yo-yozást. 

Pár napja sokakat felkavaró bejegyzést tett közzé, amiben leírta, hogy a 2019-es világbajnokság lesz élete utolsó versenye.
A yo-yozás helyett ezentúl a zenélésre fog koncentrálni, az utolsó versenyén pedig saját maga által írt zenére lép színpadra.

yo-yo.hu: Kezdjük egy kézenfekvő kérdéssel: egy éves korodban kezdtél el yo-yozni, ami azért elég hihetetlenül hangzik. 
Hogyan kerültél be ilyen korán a yo-yozás világába?

Evan: 1996-ban -amikor születtem- édesapám yo-yo eladással foglalkozott, olyan szinten, hogy általa lendült fel a yo-yozás, először Japánban, majd a világ többi részén is. 
Emiatt folyton yo-yosok lepték el a házunkat, egyszerűen az rögzült bennem, hogy aki él, az yo-yozik, így hát én is elkezdtem. 

yo-yo.hu: Ezek után mi volt az a pillanat, amikor yo-yozás a hobbidból a munkáddá vált?

Evan: Amikor először kaptam "fizetést" a yo-yozásért, az 2016-ban volt. Miután megnyertem a PNWR regionális yo-yo versenyt az akkor kiadott szignómmal (The Edge), felvehettem a szignómból járó honoráriumot.
Ettől függetlenül a 2017-es USA nemzeti bajnokságig nem tudtam annyi pénzt keresni a yo-yozással, hogy finanszírozni tudjam az életem. Most már viszont nagyon boldoggá tesz az, hogy elmondhatom magamról: az erőfeszítéseim kifizetődnek és azt csinálom,
amit teljes szívemből szeretek csinálni. Ráadásul nem utolsó sorban még a világot is körbeutazhatom...

yo-yo.hu: Mit szeretsz a legjobban ezekben az utazásokban? Melyik volt eddig a legszebb hely ahova eljutottál, vagy a kedvenced a bejárt országok közül?

Evan: Nekem mindig is Hawaii lesz a legszebb hely a világon, de nagyon szeretem Londont, Tokiót és Prágát is.
Úgy gondolom, bármerre jár az ember, mindenhol talál gyönyörű tájakat, elképesztő ételeket és nagyszerű embereket is. 

yo-yo.hu: Idén 10 éve, hogy csatlakoztál a YoYoFactory csapatához. Miért pont őket választottad?

Azért választottam őket, mert következetesen, és állandóan nagyon jók. Vannak szuper márkák, mindig is lesznek persze, de ezek általában jönnek és mennek. Látni lehet őket fellendülni, hírnevet szerezni és kiégni, de a YoYoFactory egy teljesen szilárd cég, nagyon korrekt tulajdonosokkal, akikkel öröm együtt dolgozni. És hát persze a yo-yoik fantasztikusak! :D

 

yo-yo.hu: Meg is jelent már jó pár szignód, amit a YoYoFactory-val hoztatok létre, többek között az Edge Beyond, Edge Monster, PolyEdge,
illetve a napokban megjelenő Edgeless.  
De honnan az eredeti név? Mit jelent neked az "Edge"?

Evan: Őszintén szólva eredetileg a név Brandon Vu-tól származik. Mikor elmagyaráztam neki a leendő yo-yom tulajdonságait,
azt mondta: "Váó, ez biztos, hogy egy élen járó yo-yo lesz!" (élen járó: angolul "Leading Edge" -a szerk). 
Tetszett ez a kifejezés, úgy döntöttem, hogy lerövidítem és megtartom. Innen jön az Edge. Ezen kívül édesapám mindig azt mondta,
hogy a legjobb hely, ahol a világon lenni lehet az a borotvaél (angolul razor's edge -a szerk.), ami neki annyit jelent, mint elhagyni a komfortzónádat azért,
hogy legyen tered növekedni és szárnyalni - de azért nem olyan messzire, hogy közel repülj a Naphoz és megégesd magad.
Összefoglalva az "Edge" név nekem annyit jelent, mint kilépni a komfortzónámból, kockázatokat vállalni, merésznek lenni és tanulni a kényelmetlen helyzetekből. 

yo-yo.hu: A 2018-as WYYC freestyle-odon nagyon látszott, hogy közel állsz a zenéhez, a trükkök és a zene nagyon összhangban voltak.
Mi alapján szoktál zenét választani a versenyekhez?

Evan: Általában véletlenszerűen bekapcsolt zenére szoktam yo-yozni. Néha előfordul, hogy annyira passzol épp az a zene azzal, amit csinálok, hogy építek rá egy freestyle-t.
Szerintem nincsenek szabályai annak, hogy milyen egy jó freestyle zene -bár pontozás szempontjából egy gyorsabb tempójú zenére gyorsabban lehet játszani is,
szóval több trükk férhet bele a freestyle-ba.
Mindenesetre úgy gondolom, az emberek szeretik az új és más -de mégis rokonszenves zenéket, például nehéz mellényúlni a régi,
de ritkán használt slágerekkel (Mambo number 5, Tequila, Respect, stb.)

yo-yo.hu 20 év után, a tavalyi világbajnokságon végre elérted minden játékos álmát: világbajnok lettél. Hogy érezted magad amikor kimondták a neved a díjátadón?

Evan: Őszintén? Borzalmasan betegnek. :D 
Az a helyzet, hogy a verseny napján már egy hete influenzás voltam. Miután lejöttem a színpadról nem is mentem bulizni a többiekkel, csak visszamentem a szobámba és lefeküdtem pihenni. Miután kicsit kifújtam magam persze rájöttem, hogy végre utolértem a régóta kergetett álmomat -és persze nagyon örültem. 

yo-yo.hu: Most már tudod, hogy kemény munkával és gyakorlással lehetséges elérni egy ilyen nagy álmot -hogy világbajnok legyél. 
De mit üzennél a 10 éves énednek, aki otthon gyakorol a szobájában és arról álmodozik, hogy yo-yo világbajnok lesz?

Evan: Hogy őszinte legyek én már kicsit idősebben kezdtem el álmodozni arról, hogy világbajnok legyek -nagyjából 19 évesen. 
Ennek ellenére a legjobb tanács, amit adhatok valakinek, aki világbajnok akar lenni az ez:
Élvezd. Ha nem élvezed, valószínűleg nem az lett neked megírva, hogy addig gyakorolj, amíg világbajnok nem leszel. 

yo-yo.hu: A bejelentésedben azt írtad, a zenéléssel szeretnél foglalkozni a továbbiakban. Azért yo-yozás is marad?

Evan: A yo-yozásban az a tervem, hogy yo-yo tervező legyek, és egyedi dizájnú yo-yokat tervezzek. A zenéléssel pedig hosszútávon az a célom, hogy karriert építsek és valami nagyot alkothassak - talán még nagyobbat, mint a yo-yozásban! Sosem lehet tudni, hova vezet az út... ;) 

yo-yo.hu: Még egy utolsó kérdés, csak hogy legyen egy funfact-ünk is tőled: Mi a kedvenc édességed?

Evan: A Snickers! :D

 

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus